Emotivní změna! Martin Špička po sezóně končí!

Co se nějakou dobu proslýchalo, to je teď už opravdu definitivní. Na konci sezóny se uzavře šestileté působení trenéra Martina Špičky v Bohumíně. Sympatický trenér se rozhodl přijmout životní výzvu a od léta bude působit v Akademii FC Baník Ostrava u týmu U16. Vedení FK Bospor intenzivně pracuje na tom, aby na divizní lavičku usedla kvalitní náhrada.

„Martin nám svoje rozhodnutí sdělil před pár týdny. Samozřejmě to byl šok, protože během jeho působení v Bohumíně jsme stali nejen parťáky, ale i kamarády. Na tom ostatně u nás stavíme, že trenéra neměníme každý rok. Osobně Martina chápu. Dává trenéřině hodně, a teď to bude i jeho hlavní pracovní náplň. Přeji mu za všechny z vedení klubu, ať se naplní jeho očekávání, a doufám, že se někdy třeba zase naše fotbalové cesty spojí,“ řekl předseda FK Bospor Lukáš Fluxa.

V týdnu před utkáním s Krnovem už trenér oznámil zprávu v kabině A mužstva. Asi bylo těžké cokoliv dál tajit, protože v baníkovské akademii u týmu U17 působí jako trenér i záložník Bosporu Aleš Mooc. „Jsou, a budou to pro mě obrovské emoce. To rozhodnutí bylo hrozně těžké. Bohumín se mi vryl do srdce a už v něm vždycky bude. Tohle nejsou fráze. Miluju to tady. V Bosporu to byla štace, jaká se třeba už v trenérském životě nemusí nikdy opakovat,“ přiznal trenér Martin Špička.

Důkladně nabídku z baníkovské akademie zvažoval, přece jen už dlouho působí v dospělém fotbale. Jenže si také uvědomoval, že šance se trenéřině věnovat na profesionální úrovni nemusí třeba přijít. „Bude to pro mě znamenat výstup z mojí komfortní zóny,“ tušil. U týmu Baníku U16 se potká třeba s Filipem Smékalem, s nímž už působil v Petřkovicích, gólmany povede Jan Laštůvka. „Možnost dělat fotbal s lidmi, které znám, mě lákala. Mohu se naučit nové věci, poznám další nové lidi,“ dodal.

Jenže sám dobře ví, že bohumínští parťáci mu budou chybět. „Všichni kolem týmu si úžasně sedli. Platí to hlavně o „realizáku“, ale i vedení klubu. Stali se z nás kamarádi, přátelé na celý život. Nic nekončí, jsem si jistý, že se budeme vídat i dál,“ konstatoval kouč, který vnímal také pozitivní ohlasy v kabině: „Přišlo mi, že mi to kluci přejí. Teď je třeba zbytek sezóny dokončit co možná nejlépe, a pak přijde na řadu náležitá rozlučka. Budou to pro mě neskutečné emoce.“

Vzpomínat bude na spoustu krásných okamžiků. „Předloňská spanilá jarní jízda se zapsala do paměti nás všech, neprohráli jsme a zažili deset vítězství v řadě. Ale vlastně každá výhra byla úžasná. My si to s kluky uměli udělat hezké, užívali jsme si to,“ rekapituloval Martin Špička, který je dobře znám tím, že hráče si nevybírá do týmu jen dle fotbalových kvalit, ale i dle morálních vlastností. „Nováček musí zapadnout do kolektivu. A v Bohumíně jsem na to měl opravdu štěstí,“ uznal.

Během těch šesti let v Bosporu mu prošly rukama desítky fotbalistů. „Každý ve mně něco nechal, za což děkuji, a bohužel nemůže vyjmenovat všechny. Rád bych ovšem z bývalých hráčů vzpomněl na Romana Košťála a Milana Halašku. To byly osobnosti, které učily i mě. Ze současného kádru potom nesmím opomenout Frantu Hanuse, Ondru Václavíčka a Martina Sporysze. Jsou to fotbalově i lidsky fakt borci. Velké díky patří úplně všem, včetně kluků z realizačního týmu, vedení i z řad našich fanoušků. Bylo to úžasných šest let,“ uzavřel.

Za končícího úspěšného trenéra asi nejvýstižněji hovoří řeč čísel. Čtyřiačtyřicetiletý Martin Špička poprvé vedl bohumínský tým ve středu 16. května 2018 v dohrávce duelu v Ústí u Přerova, kde sice jeho svěřenci podlehli domácím 1:3, ovšem pak ještě zvládli do konce soutěže čtyři vítězná klání z pěti, a tak se Bospor propracoval až na 10. místo tabulky tehdejší divize E.

V další sezóně skončil tým šestý a umístění zopakoval i nedokončeném ročníku 2019/20, kdy už začala úřadovat pandemie. V dalším kvůli covidu nedokončeném ročníku držel tým pod jeho vedením dokonce druhé místo, které potom zopakoval i v suverénně nejlepší sezóně 2021/22. Loni pak obsadil kouč s modrožlutým týmem pátou pozici.

Martin Špička má prozatím na kontě 134 střetnutí na bohumínské lavičce ve čtvrté lize, 71 jich bylo vítězných, 25krát se body dělily a jen ve 38 případech karvinským trenérem vedený Bohumín prohrál. Skóre je také aktivní 266:201, čímž se kouč tak zasloužil o 238 získaných bodů.

Sekretář klubu David Vavruška zhodnotil práci končícího trenéra asi vůbec nejvýstižněji. „Martin je skvělý člověk a zároveň trenér, který prostě umí zajistit úspěch.“

Souhlasíme. Tak, tréňo, ať to klape i v Baníku!

Comments are closed.