Předsezónní slovo předsedy Lukáše Fluxy

Vážení sportovní přátelé, fanoušci bohumínského fotbalu a všichni podporovatelé našeho oddílu, dovolte mi, jenom pár dní před startem nového ročníku Moravskoslezské divize E, informovat Vás o novinkách, které se u nás v klubu udály v průběhu „fotbalových prázdnin“.

V první řadě bych chtěl poděkovat všem, kteří se na těchto změnách a aktivitách spojených s fungováním našeho oddílu podílejí. Nejedná se pouze o funkcionáře, trenéry a správce areálu, ale také o všechny ty, kteří nám pomáhají v naší každodenní činnosti a kteří nejsou zas až tak vidět.

Zároveň bych rád poděkoval všem našim fandům, kteří nás v premiérové divizní sezóně neustále podporovali, a to nejen při domácích zápasech. Velké poděkování patří pak především Městu Bohumín a našemu nejbližšímu partnerovi, společnosti Bospor. Bez Vás všech, bychom nebyli tam, kde jsme, a nemohli si užívat dalšího divizního ročníku.

A co nového Vás/nás všechny v letošní sezóně čeká? Těch změn je několik, a dotknou se nejen kádru našeho A mužstva, ale řady dalších oblastí.

Fotbalový areál Pavla Srnička.

Před sezónou jsme se opět rozhodli zvelebit a vylepšit náš domácí stánek, zelenou jsme dostali i z radnice, za což moc děkujeme. V pauze jsme se spolu s Bosporem proto pustili do výměny starých branek na hlavním hřišti a zároveň pak zabudovali brankové konstrukce i na vedlejší, tréninkovým prostor. Došlo i na postavení nových brankových „zástěn“ za všemi novými brankami, kdy třeba ta stávající u hlavního hřiště už byla v havarijním stavu. V neposlední řadě došlo k pořízení střídaček na tréninkovém hřišti. Všechny tyto aktivity jsme neprováděli jenom proto, že jsme chtěli mít náš areál zase o něco krásnější, ale vzniká potřeba začít vedlejší plochu využívat také pro mistrovská utkání mládeže v případě nepřízně počasí, což dosud nešlo.

Změna vstupného na naše mistrovská utkání.

Ano, po dlouhé době jsme přistoupili k tomuto nepopulárnímu kroku, který ale má svá logická opodstatnění. To, že 90% všech našich soupeřů má stejně vysoké vstupné při svých domácích zápasech, asi naše fandy nepřesvědčí, že je to správný krok… „Proč, když oni, tak také my?“ Je zde ale také další aspekt. Tím jsou zvyšující se náklady spojené s každým domácím zápasem. Nejen odměny rozhodčím a delegátům (který je na každém utkání) jsou příčinou navýšení, ale také náklady spojené se zajištěním pořadatelské služby aj. Zároveň bych chtěl také zdůraznit, že ženy a děti do 15 let mají u nás vstup stále zdarma, což v divizi není samozřejmostí!

Změny v trenérském týmu u mládeže.

Také zde došlo k významným změnám, o kterých Vás ještě budeme informovat detailněji. Bohužel nebo bohudík, práce našich mládežnických trenérů a zejména výkony některých našich družstev jsou tak viditelné (v tom dobrém slova smyslu), že i kluby jako Baník nebo Karviná nám v současné době „loví“ nejen naše bohumínské naděje, ale i trenéry. S tím nikdo z nás nic neudělá, je na každém jednotlivci, zda na jejich nabídku kývne či nikoliv. Zároveň mi dovolte podotknout, že ani trenéři od nás neodcházeli z čistě ekonomických důvodů (ty měli často lepší), ale ze sportovního hlediska – mají chuť a elán zkusit, jak chutná fotbalový chlebíček někde jinde. Jak jsem už naznačil, této otázce se budeme věnovat podrobněji o pár týdnů později, až dojde k úplnému dořešení situace. Na tom, že se z výkonů našich nejmenších chceme dál radovat a v maximální míře podporovat jejich činnost v rámci FK Bospor, se samozřejmě nic nemění. Ba naopak jsme na jejich činnost vymezili opět o něco více financí než loni, a to zejména díky skvělé práci vedení našeho klubu, kterému se podařilo získat dotace ze státního rozpočtu.

Kádr A mužstva.

V pauze došlo také v kádru našeho A-mužstva ke změnám, a to nejen směrem k nám, ale také od nás. Někteří se určitě budou ptát, proč ten odešel a nezůstal, a proč jsme přivedli zrovna tohoto hráče… Dovolte malé vysvětlení. Veškeré odchody, ke kterým před letošní sezónou došlo, byly iniciovány čistě ze strany samotných hráčů. Jednalo se zejména o jejich pracovní vytížení a nemožnost absolvovat dostatečné množství tréninkových jednotek tak, aby se adekvátně připravili na čtvrtou nejvyšší soutěž. Co se týká příchodů, tak jsme rádi, že se nám, dle našeho názoru, podařilo získat na jednu stranu mladé a perspektivní hráče, na druhou stranu všichni příchozí už mají zkušenosti nejen s divizním fotbalem, ale i s vyššími soutěžemi. Velkým potěšením je pro nás také začlenění a zapojení našich věkem ještě dorostenců. Je to velký příslib do budoucna.
Odchody:
Jan Nowinski – FK Slavia Orlová-Lutyně
David Jatagandzidis – FK Slavia Orlová-Lutyně
Marek Jakubov – návrat do FC Baník Ostrava
Lukáš Baráni – v jednání (Záblatí?)
Adam Šipula – v jednání (Věřňovice?)
Příchody:
Marek Lišaník – MFK Karviná (narozen 6. 12. 1994, útočník, dříve Havířov, Stará Bělá, Orlová)
Mario Latocha – Fotbal Třinec (narozen 29. 3. 1996, útočník, dříve Petřkovice, Třinec U21)
František Moláček – FK Letohrad (narozen 24. 2. 1998, brankář, dříve Pardubice)
Vojtěch Malysz – MFK Vítkovice (narozen 6. 12. 2000, obránce, odchovanec FK Bospor)

Na závěr mi dovolte nám všem popřát co možná nejvíc krásných gólů v síti soupeřů a následně pak nejvydařenější fotbalový ročník, který pro náš klub bude dalším stabilizačním krůčkem v této velmi zajímavé a zároveň nelehké soutěž. Letos bude vše o to zajímavější, že nás čeká spousta zápasů s našimi regionálními sousedy, které jsme často roky potkávali v krajském přeboru.

Hodně štěstí všem a fotbalu zdar!

Lukáš Fluxa, předseda FK Bospor

Comments are closed.