Bohumín druholigový! Je to přesně padesát let…

Úžasná cesta bohumínských borců jarní částí divize F neskončila ani v derby s Havířovem, byť už je jasné, že na postup do MSFL to stačit nebude. První Frýdlant potřebný bod v Bílovci uhrál. Historici si však možná připomenou sezónu 1971/72, kdy místní „Faja“ vyhrála svou skupinu Národní fotbalové ligy a postoupila do druhé celostátní soutěže! Ano, je to přesně 50 let!

„Jinými slovy – tehdy v součtu první a druhé ligy mezi dvaatřicet nejkvalitnějších fotbalových celků v Československu pronikl i Bohumín. Stalo se po vítězství v posledním utkání sezony nad Duklou Tábor 3:1. Po velkolepém úspěchu následoval pochod bohumínských hráčů a jejich fanoušků za řízného doprovodu železárenské dechovky až na náměstí,“ vzpomíná pamětník a bývalý novinář Vladislav Pamula, který žije v Havířově, ale výkony bohumínských fotbalistů stále sleduje.

Za týmem TJ ŽD Bohumín tehdy zůstaly v tabulce například Nová huť Ostrava, Turnov, Sparta B nebo také tým Uherského Hradiště, což je předchůdce dnešního Slovácka. Ve skupině A se marně o postup do druhé celostátní ligy pokoušely Viktoria Žižkov, Příbram, ale třeba i Mladá Boleslav nebo České Budějovice. Tak vysoko se náš klub před padesáti lety probojoval…

Co víc, ani ve druhé lize při své premiéře nehrál druhé housle. „První sezonu zakončil tým trenéra Pouby po vítězství v Prievidzi 4:2, kdy se dvakrát trefil Chrenko, skvělým umístěním na sedmé příčce tabulky, tedy na 23. místě v Československu. Jak ten čas letí, bylo mi tehdy dvaadvacet,“ přiznává Vladislav Pamula, který pak dlouhá léta s bohumínským klubem spolupracoval a třeba v 90. letech po dalším návratu do druhé ligy moderoval i pozápasové tiskové konference.

Do dnešního dne zůstal fanouškem bohumínského klubu. „Pevně doufám a věřím, že se blíží okamžik, kdy bohumínský fotbal si vybojuje postup do třetí nejvyšší fotbalové soutěže. Historie klub k tomu zavazuje. Všem Bohumíňákům bych to moc přál,“ svěřil se Vladislav Pamula. Letos to ještě nevyjde, ale do budoucna není žádná kapitola uzavřená…

Comments are closed.