Po megatřesku přicházejí velká očekávání

Zažil hektické léto. Připravoval tým na soutěž a ještě horečně sháněl posily. V Bohumíně je totiž zvykem, že kádr A mužstva si skládá sám hlavní kouč. Trenér Martin Špička si tak snad konečně může vydechnout. Má už splněno, i když některé příchody se ještě pořád dotahují. „Pokud se povede vše, jak má, měli bychom být silnější,“ tvrdí dokonce.

Zkoušeli jste v přípravě řadu nováčků, ale nakonec se ještě ve výčtu posil objevují dvě jména hráčů, kteří zasáhli až do posledního duelu. Přesvědčili vás hned o své kvalitě?
Ano. Stopera jsme dost dlouho hledali a po prvním tréninku bylo jasné, že hlučínský Kodeš naše představy splňuje. Odehrál duel s Albrechticemi a máme o něj zájem. Jednání ovšem ještě nejsou u konce, byť nám hodně vyšel vstříc manažer tamního áčka Alois Holub. Tak to snad klapne. V případě Richtára jsem byl mile překvapen, co ve dvaceti letech je schopen na hřišti obsáhnout. Jde o obránce, univerzála, takového fotbalového nindžu.

Kromě toho přicházejí ještě Petr Bloksch, Denis Siekiera, Jan Stošek, Jan Jesch a Denis Uher. Poměrně hodně nových tváří, nemyslíte?
Museli jsme reagovat na to, že hodně hráčů odešlo. Pokud se opravdu všechny příchody povede dotáhnout, tak budu spokojený a pozitivně naladěný do sezóny. Myslím si, že pak se budeme schopni pohybovat v patrech tabulky jako loni. Opravdu bych i po tom megatřesku měl od týmu velká očekávání, protože podle mě bychom oproti minulému roku posílili. Trošku mi kalí radost fakt, že Stošek a Jesch nejsou teď úplně fit, navíc třeba odchovanec Bloksch je typem hráče, který ještě potřebuje dozrát, ale šanci budou dostávat všichni.

Proti Albrechticím jste testovali i zahraničního brankáře. Osvědčil se?
Jedná se o mladého gólmana Ardrita Miftariho. Pochází z Kosova a objevili jsme jej v Petřkovicích. Rozhodně zaujal, a protože je na trhu kvalitních brankářů nedostatek, tak jej zkusíme získat do týmu. Bude to ale vzhledem k tomu, že pochází z Kosova, složitější administrativní oříšek.

Formát divize se změnil, ze šestnácti týmů zbylo čtrnáct, dost se prostřídaly ve vaší skupině i účastníci. Co na to říkáte?
Myslím si, že tahle soutěž a právě naše skupina bude historicky jedna z nejkvalitnějších. Bude se hrát hodně derby, a to jsou vždycky top zápasy. Mají atmosféru, diváckou kulisu i kvalitu. Mám pocit, že nikdo v této skupině nebude vysloveným outsiderem, ale nevidím ani tým, který by byl jasným favorit a měl ostatní přejet.

Co říkáte úpravě počtu účastníků směrem dolů?
Je to má první zkušenost se soutěží ve čtrnácti, zápasů bude o něco méně. Z mého pohledu to ale vítám, kluci jsou poloamatéři, budou mít aspoň víc volna. Divize začíná o týden později než jiné soutěže, takže jsme tím měli ještě o chvilku déle na přípravu, a budeme i končit o týden dřív. Naskýtá se delší čas na odpočinek i trénink, a to většinou trenéři vítají.

Emoce vždy budí zařazení B mužstev do soutěže, protože síla těchto celků se bude v průběhu soutěže měnit. Jak to vnímáte vy?
Mám za to, že béčka Karviné a Opavy budou patřit k týmům, jež by měly bojovat v popředí tabulky. Záleží na tom, jak k tomu kluby přistoupí, kolik hráčů áčka bude pak naskakovat do divize. Někdy bude mít soupeř štěstí, jindy zase naopak trefí na posílený tým. Těžko soudit. My se o tom budeme moci přesvědčit hned na úvod, kdy hrajeme s rezervou Opavy, pak na půdě zálohy Třince. No, a vzápětí přijede loňský třetiligový účastník z Valašského Meziříčí, takže to bude hodně ostrý start do soutěže, ale jsem přesvědčen, že to se ctí zvládneme.

Hodně sázíte na týmovost, kterou budujete i společnými mimo fotbalovými aktivitami. Hráli jste během letní přípravy plážový volejbal, sjížděli na loďkách meandry Odry.
Jsem moc rád, že mou filozofii v Bohumíně všichni včetně vedení klubu sdílejí. Bohužel po tom velkém třesku v kádru ještě nebyl moc prostor nováčky více začlenit, ale jádro týmu je výborné, takže to zvládneme časem. Chci, aby kluci byli spokojení, a z fotbalu jsme měli všichni radost.

Hrát budete nově v sobotu. Co si od toho slibujete jako kouč? Vždyť jste se obral o den přípravy před domácím zápasem.
Zvolilo si tento model mužstvo a já to kvituji. Dohrávali jsme kolo vždycky jako poslední a to bylo občas trochu frustrující. Navíc teď si kluci budou moci v neděli od fotbalu odpočinout, věnovat se rodinám, vyrazit na výlet. Myslím, že atmosféře v kabině to může jenom pomoci. Snad si zvyknou i diváci a budou nám oporou jako v letech minulých. Budeme se snažit je i sebe bavit dobrým fotbalem.

Comments are closed.