Složitý rok, převládla ovšem spokojenost

Extrémní rok zažil trenér bohumínského Bosporu Martin Špička. Po jarním 5. místě v divizi F se pustil do radikální obměny kádru, jenže těsně před startem sezóny měl k dispozici jen 11 hráčů! Nakonec se tým v průběhu podzimu doplnil, poprvé v klubu působili i dva Afričané, aby z toho nakonec opět bylo přezimování na páté pozici. Tentokrát ale vzhledem k letní situaci v Bohumíně zavládla spokojenost.

Některé letošní jarní výkony se v klubu moc nepozdávaly, a tak se po dohodě s vedením pustil trenér v přestávce do náročného omlazovacího procesu. Na seznamu posil se objevila v červnu určitě třicítka jmen, ovšem souhrou mnoha okolností si bohumínští funkcionáři škrtali jeden potencionální příchod za druhým… „Posledního července na pohár do Havířova nás jelo jen jedenáct s dvěma dorostenci na lavičce. V mé trenérské kariéře to byla asi nejtěžší zkouška,“ říká Martin Špička.

Jenže z nejsložitějších okamžiků se rodí i nejsladší úspěchy. „Kluci se s pohárem popasovali pěkně. Pořád přemýšleli pozitivně, a právě tam se taky asi položil základní kámen pro úspěšně zvládnutý podzim. Pro trenér to fakt ale nebylo nic příjemného, už bych tohle podruhé zažít znovu nechtěl,“ směje se s odstupem času trenér bohumínského mužského áčka.

Řezu do týmu ovšem nelituje. Věkový průměr kádru byl vysoký, a tak musela přijít omlazovací kúra. „Sice jsme se tím dostali před sezónou do potíží, když příprava vzhledem k počtu hráčů nebyla zdaleka optimální, ovšem v průběhu podzimu to šlo nahoru, a smekám před kluky, jak to zvládli. Opravdu zaslouží pochvalu. Semkli jsme se v kabině, a konec konců i my ve vedení klubu,“ tuší Martin Špička.

Výkony týmu stoupaly, pár výpadků se asi dalo očekávat i tolerovat. „Tým se průběžně doplňoval, přišli dva kluci původem z Afriky, dále Pawel Zdunek, Kuba Blejchař. Kvalita se zvýšila, měli jsme taky víc možností pracovat se sestavou a taktikou. Některé letní nové tváře potřebovaly i dohnat tréninkové manko,“ popisuje kouč a souhlasí, že forma týmu gradovala: „Závěr podzimu byl fakt docela povedený.“

Další třesk v kádru neočekává, přesto jisté je, že na jaře už nebudou pokračovat dál Oumar Touré ani Ludel Kouadio, byť africkému doplnění týmu by se kouč v budoucnu nebránil. „Já z toho měl i trochu obavy, ale kabina kluky přijala perfektně, a oni k tomu také přispěli. Fotbalově nám pomohl hlavně Oumar. No, a pro mě to byl signál, že musím zapracovat na své angličtině, naštěstí tým máme fakt slušně jazykově vybavený, takže jsme to zvládli,“ vykládá Martin Špička.

Dalším cílem Bohumínských je po omlazení další fáze stabilizace. „Chtěli bychom hráče udržet. Poučili jsme se z léta, že změny je potřeba dělat dlouhodobě a promyšleněji. Cíl je proto teď přivést dva tři kluky do kádru, abychom se i nadále udrželi v první pětce, a navíc fanoušky bavili i pohledným fotbalem, protože o to nám jde především,“ míní kouč.

Kdo viděl podzimní zápasy, tuší, kde vězí nejvýraznější bohumínská bolest. V ofenzivě. „Chceme získat dva útočníky,“ nijak nezastírá Martin Špička. Polovinu sezóny musel teď tým zvládnout bez typického hrotového forvarda. „Měli jsme tam spíš hračičky, chyběl nám proto důraz ve vápně. Chladnokrevného zakončovatele nemáme a aspoň jeden kvalitní by se nám hodil,“ dodává.

Přípravu Bohumíňáci zahájí 23. ledna. Do té doby mohou užívat zaslouženého volna, ale hráči se samozřejmě udržují v kondici. To jejich kouč si dopřál i další fotbalový zážitek, když vyrazil na zápas Ligy mistrů Manchester City – RB Lipsko, a stihnul i prohlídku stadionů Anfield Road a Old Trafford. „To byl pro mě opravdu silný zážitek,“ uzavírá. Na snímku se tak můžete přesvědčit, že by mu to slušelo klidně i v kabině nebo na lavičce slavného Manchesteru United…

 

Comments are closed.