OKO: Fotbalistům Bosporu chyběla hladovost

Článek převzatý z městských novin OKO – Deváté místo po podzimní části divize F, zisk 19 bodů. Fotbalisté Bosporu jsou na hony vzdáleni špici tabulky a zároveň i místům, kde by se museli třást o bytí ve čtvrté nejvyšší soutěži, nicméně po půlce soutěže spíše převládlo v klubu zklamání. „Čekali jsme víc,“ přiznal předseda klubu Lukáš Fluxa.

Předsezónní ambice, že by Bohumíňáci čeřili vody v horních patrech tabulky, se nenaplnily. Důvodů bylo několik. „Čekali jsme, v jakém stavu bude tým po jarním výpadku zápasů kvůli covidu, a musím uznat, že se to na nás podepsalo negativně,“ potvrdil kouč Bosporu Martin Špička. Některým hráčům chvíli trvalo, než se dostali do odpovídající kondice, jiní se ale s formou skoro nepotkali. „Do toho přišla ještě série zranění stěžejních opor, čímž se všechno ještě komplikovalo,“ dodal trenér.

Výsledky byly jako na houpačce. Nečekaný zisk venku, následně kolaps doma. „Zbytečné ztráty mrzí a bylo jich na podzim až příliš,“ soudil předseda Lukáš Fluxa. Největším problémem mužstva byla velmi nízká efektivita. Ve 13 zápasech vstřelili Bohumíňáci soupeřům jenom patnáct branek. „Sice jsme na druhou stranu pouze čtrnáctkrát inkasovali, ale ofenziva byla naším velkým problémem. Jako by nám chyběla i ochota porvat se o vstřelené góly, zahazovali jsme spoustu šancí,“ souhlasil trenér.

Fotbalový Bospor tak čeká zimní zamyšlení. Těch 140 dnů přestávky do březnového startu čtvrté ligy skýtá příležitost ledacos změnit. „Bohužel jsme často působili v globálu jako až příliš spokojený tým. Chyběla nám hladovost. Když to mužstvu nejde herně, je třeba to urvat jinými zbraněmi, jako třeba nezměrným nasazením, bojovností. Tam zůstává prostor ke zlepšení,“ řekl Martin Špička.

Přemítat bude muset rovněž nad dalším působením některých hráčů. Se zaujetím i přínosem pro tým u řady borců spokojenost rozhodně nevládla. „Ano, můžeme brát v potaz zdravotní potíže, někteří hráči se vyrovnávali s velkými změnami i v osobním nebo pracovním životě, ale to můžeme brát jako nějaké přechodné období. Pak je třeba se znovu vrátit naplno k tomu, proč v Bohumíně jsou,“ dodal.

Přestože do ideálu měl podzim daleko, našly se také pozitivní momenty. „Určitě defenzivní činnost celého týmu nebyla tak špatná, svědčí o tom nízký počet inkasovaných branek,“ uvedl kouč Martin Špička. Pochvalu si od něj vysloužil i odchovanec Vojtěch Malysz, který se zapracoval do základu a patřil k objevům první poloviny sezóny: „Byl trpělivý a tvrdě dřel. Stává se z něj zajímavý hráč.“

Nejen výkony šikovného Malysze, ale i pravidelné sbírání startů mladých Bohumíňáků Petra Bloksche či Jana Stoška jasně naznačují, kam chce klub směřovat. „Nikdy jsme nikomu nebránili, aby šel třeba v dorostu zkusit štěstí do silných regionálních klubů. Cílem však je, aby se pak hráči, kteří se fotbalem nebudou živit, zas vrátili. To je ideální cesta. Jádro kádru by tak mohli tvořit kluci s vazbami k městu, a posily odjinud bychom získávali jen na posty, kde bychom měli potíže,“ dodal Lukáš Fluxa.

Comments are closed.