Derby o opavský bonus rozhodl až vlastenec

Muži Bosporu v nervózním a ne úplně pohledném derby porazili v předkole českého poháru MOL Cupu nedaleké Dětmarovice a získali tak atraktivní bonus v podobě možnosti vyzvat 11. srpna na jaře ještě ligový Slezský FC Opava. Bohumíňákům zajistil postup až vlastní gól hostujícího Mensaha, který si srazil do sítě střílenou přihrávku Milana Halašky.

Bospor bez útočníka Jakuba Padýcha, který si léčí bolavé koleno, začal v možná neočekávané sestavě s Halaškou na hrotu, a začátek vypadal docela nadějně. Po rohu hlavičkoval jen těsně mimo tyče Ondřej Strojek, pak nově objevený „hroťák“ Halaška šikovně přehazoval gólmana Majerczyka, ovšem k bohumínské smůle mířil i nad bránu.

Hosté začali zlobit asi po deseti minutách. Brankář Jakub Kodeš se zahřál při ráně Řapka, ale v 19. minutě svůj tým bravurně podržel. To se na něj nejprve řítil úplně sám Jež, ovšem úmysl dětmarovického mladíka gólman Bosporu vystihl. Po pár vteřinách se stejní aktéři dostali do dalšího minisouboje, tentokrát mířil Jež v tísni nad. Povedenou hostující pasáž zakončil Staško střelou z trestného kopu do středu brány, kde byl připraven její domácí strážce.

Ve 27. minutě skoro 700 stovek diváků jen smutně zašumělo – centr Vojtěcha Malysze totiž v zajímavé pozici minul v pádu Petr Bloksch. Bospor měl pak opticky více ze hry, ale šance už nepřišly, a tak trenér Martin Špička realizoval svůj plán, kde v půli sáhl k masivním změnám. Duel byl přesto dál vyrovnaný, v podstatě se dění přelévalo bez šancí mezi šestnáctkami.

Rozhodnutí padlo v 67. minutě, kdy František Hanus poslal centr z rohu do vápna, po pár tečích míč skončil na zadní tyči, kde číhal Halaška. Jeho dělovku do malého vápna si srazil pod břevno někdejší hráč Baníku či Karviné, Ghaňan Mensah – 1:0! Místo uklidnění domácích ale gól nabudil spíš hosty. O šest minut později už oslavoval srovnání Jež, jeho trefě ovšem předcházel odmávaný a odpískaný ofsajd, a tak se skóre neměnilo.

Bospor už časem upnul svou snahu na bránění výsledku, jenom dvakrát nebezpečně pálil ze střední vzdálenosti Strojek, těsně bohužel minul zařízení. Dětmarovice se tlačily dopředu, ale velké šance neměly. Ránu Ježe si pohlídal domácí gólman, Řapek hlavičkoval do boční sítě, s pokusem J. Uhra si poradil znovu jistý Jakub Kodeš a v nastavení Ciku pálil vedle.

„Sledovali jsme dva cíle. Chtěli jsme postoupit a herní zátěž v ostrém utkání rozložit na maximum hráčů. Šli jsme do rizika a udělali čtyři změny v poločase, abychom opravdu měli představu o našich reálných možnostech, a naštěstí jsme také ten první cíl dokázali nakonec splnit. Byť ke spokojenosti máme daleko. Na druhou jsme viděli, že zápas se zkušeným soupeřem je něco jiného než příprava,“ řekl kouč Bosporu Martin Špička.

FK Bospor Bohumín – SK Dětmarovice 1:0 (0:0), branka: 67. vlastní Mensah. Sestava Bosporu: Jakub Kodeš – Sporysz, Václavíček, Košťál (46. Jan Kodeš), Stošek (46. Ferenc, 73. D. Uher) – Palej (46. Hanus), Strojek – Bloksch, Ptáček, Malysz (46. Kvapil) – Halaška.

Comments are closed.