Počítají se výhry, a ta z Bílovce obzvlášť

I v tom je krása fotbalu – vyhrát vždycky nemusí ten lepší. Souboj sedmého Bílovce a lídra tabulky z Bohumína ve 24. kole krajského přeboru nabídl vyrovnaný boj, víc šancí měli asi nakonec domácí, ovšem všechny body bral Bospor i proto, že udeřil ze standardní situace. V čele soutěže tak šest kol před koncem držíme sedmibodový náskok!

Bílovec si přivezl vysoké vítězství (4:1) z Čeladné, na kterou padla jakási jarní únava, a tak domácí mohli hrát s otevřeným hledím. Hosté sice měli poprvé po dlouhé pauze na lavičce po zranění kolene vracejícího se Patrika Poštulku, ovšem nastoupili bez klasického útočníka, neboť úplně fit nebyl David Jatagandzidis. Navíc už ve 22. minutě pro svalové zranění nuceně střídal krajní bek Jaroslav Baculák.

Hře Bosporu scházela obvyklá lehkost, jakoby hosty svázala sobotní výhra Heřmanic na horké šenovské půdě, čímž se druhý celek tabulky přiblížil lídrovi na čtyřbodový odstup. První šanci si v 19. minutě připsal na konto domácí Ronec, který pálil z trestného kopu, ale ještě před hostujícím brankářem odvrátil míč hlavou do bezpečí Richard Vaclík.

Hosté toho dopředu moc nevyprodukovali. Po přetaženém rohu Vaclíka pálil úplně sám bez přípravy mimo tyče Dušan Socha, před pauzou se pak marně natahoval po centru Jakuba Sittka na hrotu zaskakující záložník Jaroslav Kubinski, leč na balón nedosáhl. Po zbytek času se hlavně bojovalo o střed hřiště.

Po přestávce měl znovu možnost Ronec, který neuspěl ani nepřesnou křížnou ranou. V 72. minutě pak přišel rozhodující moment utkání. Míč po přizvednutém rohu Jana Nowinského si našel kolem penaltového puntíku toulajícího se František Hanus a jeho volej placírkou zapadl přesně k tyči Jaškovy branky – 0:1!

Domácí gól nabudil a Bospor se pak už jenom bránil. Naštěstí v brance exceloval bílovecký odchovanec Jakub Švrčina, který v 77. minutě lapil dělovku Ronce, o chvíli později si poradil i s hlavičkou Maráka. Štěstí měli hosté při bombě Kotrly ze 30 metrů, kdy míč jen o vlásek minul břevno. V tu dobu bylo kolem vápna hostů opravdu hodně horko.

A málem bylo ještě hůř, když se na hraně ofsajdu objevil na malém vápně dvě minuty před koncem znovu sám Marák, ale Švrčina mu tygřím skokem zabránil v radosti. Vzápětí prchnul Nowinski se střídajícím Martinem Opicem, kterému chyběl kousek k pojištění náskoku, ale poslední šanci si znovu vytvořil Bílovec. V zoufalém náporu zamířil do šestnáctky i brankář Jaška, který se dostal ke střele v akrobatické pozici, ale Švrčina byl znovu na místě.

„Tentokrát měl výkon k ideálu daleko, byli jsme nějací zabrždění. Hrálo se o strašně důležité body a trochu se to na nás asi projevilo. Rozhodují ovšem góly, my jediný dali, a tak vezeme domů hrozně cennou výhru. Ta se počítá. Škoda, že jsme se v závěru dostali pod takový tlak soupeře, chybělo nám tam víc klidu. Byly to pak vážně obrovské nervy,“ řekl trenér Bosporu Marek Poštulka.

V dalším zápase se bohumínský celek, který spolu s pohárem drží teď devítizápasovou neporazitelnost, představí v Krnově. Loňský účastník divize po špatném podzimu uhrál v letošním kalendářním roce už 22 bodů a ztratil v jediném zápase – za remízu 2:2 v derby s Bruntálem. To bude další pořádná „šichta“, vyhráno ještě ani zdaleka není…

FK Bílovec – FK Bospor Bohumín 0:1 (0:0), branka: 72. Hanus. Sestava Bosporu: Švrčina – Šiška, Socha, Košťál, Baculák (22. Kalous) – Sittek (67. Ferenc), Vaclík (63. Opic), Palej, Nowinski – Hanus – Kubinski (88. L. Poštulka).

Comments are closed.