Zpráva o činnosti FK Bospor Bohumín za r.2015 a Návrh plánu činnosti na r.2016

Zpráva o činnosti FK BOSPOR Bohumín ke dni 15.12.2015

—————————————————————————————————————-

Zpráva o činnosti FK BOSPOR Bohumín za období od 1.1.2015 do 31.12.2015.

 

Hlavními úkoly stanovenými pro rok 2015 byly:

 

  1. Zajistit důstojnou reprezentaci města Bohumín ve všech soutěžních utkáních a turnajích.
  2. Provádět hospodárné zajištění sportovní činnosti a údržbu majetku FK Bohumín.
  3. Zajistit finanční pokrytí pro sportovní soutěže s účastí FK Bohumín.
  4. Nadále s největší péčí budovat a rozvíjet mládežnická družstva tak, aby bylo možné využívat jejich potenciálu také ve vyšších věkových kategoriích.
  5. Nastavit jasnou koncepci činnosti mládeže FK Bohumín.
  6. Projednat/provést změnu názvu FK Bohumín dle rozhodnutí VH FK Bohumín.
  7. Uspořádat halový turnaj mládežnických týmů pro mladší a starší žáky.
  8. Uspořádat turnaj v rámci náboru nových talentů Fotbaláček 2015
  9. Provádět údržbu travnaté plochy střediska Vrbice a vyřešit její efektivnější využití.

A nyní konkrétněji k již zmíněným úkolům:

Proběhla volební VH FK Bohumín- dne 13.03.2015

 

Výbor FK Bohumín pracoval ve složení:

Předseda: Ing. Lukáš Fluxa

Místopředseda: p. Panagiotis Vasiliu

Členové výboru: p. Roman Honysz, p. Franek Petr, p. Vladimír Vyrobik, p. Petr Lakomý.

Členové RK FK Bohumín: p. Vladimír Burda, p. Igor Bruzl

 

Dne 13.03.2015 proběhla řádná valná hromada FK Bohumín, na které byly projednávány body týkající se zprávy o činnosti za rok 2014, hospodaření FK Bohumín v roce 2014, byl představen plán činnosti na rok 2015 a také byl na programu bod týkající se změny názvu FK Bohumín na FK BOSPOR Bohumín, který byl jednomyslně přijat.

 

Ekonomická a materiální činnost:

 

Jako již tradičně bylo důležitým úkolem zajištění potřebných finančních prostředků pro fungování klubu jak po stránce sportovní, tak po stránce kvalitního zázemí a také aktivní účasti jednotlivých družstev jak mládežnických tak dospělých v soutěžích a organizační zabezpečení účasti v těchto soutěžích. V této souvislosti je potřeba vyzvednout pomoc jednotlivých partnerů FK, ze kterých je nutno jmenovat zejména Město Bohumín, Etisoft, Dřevostavby Sittek, Lidová optika, Rockwool, Gigatech, aj. Bohužel jednání s bohumínskými průmyslovými podniky úspěšná nebyla. Přes veškerou snahu členů výboru a zástupců města Bohumín, musíme konstatovat, že takové podniky, jako BONATRANS, BOCHEMIE aj., neprojevily zájem podílet se na budování a rozvoji kopané v Bohumíně. I přes tento neúspěch, si vedení FK dalo za úkol, nadále vyvíjet aktivity spojené s oslovováním těchto podniků s cílem přesvědčit a dokázat, že FK Bohumín je důvěryhodným partnerem pro propagaci daných firem. Bude potřeba zintenzivnit jednání s partnery v této oblasti zdroje financí a zapojit do těchto vyjednávání širší okruh lidí.

Vedení FK také zintenzivnilo jednání s vedením města Bohumín, ohledně nastavení jasných a dlouhodobých pravidel v oblasti financování našeho klubu, týkající se nejen dotačních titulů, ale také pomoci v oblasti zálohových plateb a podpory mládeže. Cílem bylo mít jasné a hmatatelné dlouhodobé výstupy, což se podařilo a za což patří velké poděkování vedení města Bohumín.

Opět je třeba zdůraznit a vyzdvihnout velmi profesionální a kvalitní spolupráci se společností BOSPOR, zejména pak s panem Lakomým a Rozsypalem. Jejich činnosti v oblasti správy hřišť jsou na velmi vysoké úrovni a vždy jsme našli společnou řeč a řešení nad jakýmkoli problémem. Správu dvou travnatých ploch na ulici Janáčkova má pod sebou společnost BOSPOR, středisko Vrbice nadále spadá pod správu FK BOSPOR Bohumín. V loňském roce bylo plně využíváno automatické zavlažování také na hlavní hrací ploše, což se pozitivně odrazilo v letním období, kdy panovala obrovská vedra, a naše travnaté plochy byly po celé toto období ve velmi dobrém stavu, na rozdíl od našich regionálních konkurentů. V souvislosti se střediskem Vrbice je potřeba zmínit, že zde byla v průběhu letošního roku provedena výměna druhého ponorného čerpadla, byly zajištěny nové hadice k postřiku travnaté plochy, revize a oprava žacího stroje, průběžná údržba travnaté plochy.

Velkým a nebojím se říci také zlomovým okamžikem, bylo dokončení výstavby kryté tribuny v areálu sportovních hřišť na ul. Janáčkova. Počáteční nadšení v průběhu realizace vystřídaly obavy a řada nedostatků ze strany zhotovitele stavby, nicméně se vše nakonec podařilo úspěšně dokončit. Ohlasy z řad fanoušků byly velmi pozitivní, nicméně i na jejich názor byl brán zřetel v průběhu tohoto roku, což se projevilo při dokončení opláštění kryté tribuny ve spodní části, které ještě více zvýšilo komfort a pohodlí našich příznivců.

Je potřeba zmínit také materiální pomoc společnosti VIADRUS, se kterou jsme vyjednali zhotovení nových konstrukcí střídaček pro hlavní hrací plochu na středisku Janáčkova, které budu před zahájením mistrovských soutěží opláštěny deskami z polykarbonátu a osazeny plastovými sedačkami. Zejména spolupráce a komunikace s panem Sikorou a panem Dziadziou byla na velmi vysoké a profesionální úrovni. Díky této spolupráci budeme v letošním roce realizovat výměnu starých a dnes již historických střídaček za nové ve stejném duchu jako je naše hlavní tribuna. I díky tomuto kroku budeme moci posunout využívání tréninkové plochy na ulici Janáčková zase o kousek dál, protože staré střídačky, budu nainstalovány na této ploše a budeme tak moci využívat i tuto plochu pro mistrovská utkání, zejména mládeže.

Co se týče materiálního vybavení, byly rozděleny a následně opraveny staré tribuny na tréninkové travnaté ploše tak, aby sloužily zejména naši nejmladším, jejich rodičům a příznivcům, za velké pomoci pana Sittka, byly pořízeny nové tréninkové míče pro A mužstvo dospělých a průběžně doplňovány tréninkové a také zápasové pomůcky dle potřeb jednotlivých mládežnických družstev.

V oblasti ekonomické a materiální činnosti však neustále máme co zlepšovat. Zejména užší spolupráce s místními podniky není na takové úrovni, jak bychom si jako vedení FK BOSPOR Bohumín představovali. První vlaštovkou je vzájemná spolupráce s Bohumínským Rockwoolem, který se podílel na podpoře mládežnické kopané a naopak FK BOSPOR Bohumín upořádalo v areálu Janáčkova další ročník dětského odpoledne pro zaměstnance společnosti Rockwool. Spolupráce s panem Kriškem byla více než korektní, za což mu patří velký dík.

Přesto, že se nám podařilo nastavit pravidla financování, bylo nutné hledat úspory všude tam, kde jen to trochu bylo možné. Zejména v oblasti dopravy sportovců jsme se snažili využívat vlastní způsoby přepravy, a to zejména u dospělých kategorií. U mládežnických týmů se vedení FK snažilo co nejvíce vyjít vstříc požadavkům rodičů. Z vlastních prostředků a svépomocí byla zajišťována údržba hřiště a sociálního zařízení na středisku Vrbice a další.

Velmi zásadní změna, která je datována rokem 2015, bylo schválení změny názvu Fotbalového klubu Bohumín, na Fotbalový klub BOSPOR Bohumín. Tento vytýčený cíl, který si vedení FKB stanovilo v plánu činnosti na rok 2015, a na kterém průběžně pracovalo od svého prvního zvolení, je, dle mého názoru, velmi pozitivní. Jednak zajišťuje FKB jistotu a stálost v oblasti péče o travnaté plochy na ulici Janáčkova, jednak bude mít pozitivní vliv také na finanční stabilitu klubu a v neposlední řadě tímto krokem dokáží všichni „reprezentanti“ FKB propagovat nejen naše město, ale také společnost BOSPOR v celém MSK.

V rámci propagace sportu byly zveřejňovány zprávy o činnosti FK BOSPOR Bohumín v celostátním vydání tisku (Sport, Deník), v městských novinách OKO a televizním vysílání TIK Bohumína, Webových stránkách FK BOSPOR Bohumín. Sportoviště za parkem na Janáčkové je prezentováno i na vývěskách města Bohumína. V souvislosti s webovými stránkami je nutné zmínit tu skutečnost, že došlo k obnově těchto stránek, ke změně grafické, procesní a funkční.

 

Sportovní činnost:

Zimní příprava družstev začala 8.1.2015 a to ve sportovní hale BOSPOR Bohumín, tělocvičnách Gymnázia Bohumín, DDM Bohumín,a umělé travnaté plochy na Masarykově škole.

Klub zabezpečil v období 8.1.2015 až 31.12.2015 kvalitní tréninkové podmínky pro všechna družstva počínaje družstvem přípravky až po družstva mužů. Družstva využívala k přípravě v r. 2015 travnaté plochy střediska Janáčková a Vrbice + umělé povrchy ve sportovní hale BOSPOR, tělocvičnu DDM Bohumín, umělou venkovní povrch u ZŠ Masarykova.

V souvislosti se sportovní činností a jejím hodnocením musíme kladně hodnotit zejména činnost našich nejmladších. Podařilo se navýšit počet mládežnických sportovců na počet cca 156 členů, zabezpečila se kvalitní trenérská práce u jednotlivých věkových kategorií, zároveň se podařilo dosáhnout velmi dobrých a kvalitních výsledků nejen v rámci turnajových soutěží, ale také v rámci soutěží krajské či okresní úrovně. Je potřeba vyzdvihnout zejména postup našich starších žáků do KP MSKFS. Názorně se projevila dlouhodobá koncepční práce, za kterou se patří poděkovat zejména jejich trenérům, ale také vedoucím družstev a všem rodičům, kteří dobrovolně pomáhali docílit těchto úspěchů.

Bylo zajištěno dostatečné materiální zabezpečení všech mládežnických družstev, i když tady asi se mnou nebudou všichni souhlasit, myslím si, že nastavené podmínky a pravidla jsou na velmi vysoké úrovni, a to nejen krajské. Zabezpečení jak materiálové, tak tréninkové, využívání 3 travnatých ploch, možnost využívání 3 tělocvičen + jedné umělého povrchu + umělé travnaté plochy v Bospor hale, je více než dobré, navíc je zajištěna také přeprava na mistrovská utkání, což není samozřejmostí, jak by se mnohým zdálo. V této souvislosti musím opět zmínit velmi dobrou spolupráci s DDM zejména pak s pány Veselým, Kalouse a Vyrobikem.

 

Organizačně ve spolupráci s MSKFS Ostrava a OFS Karviná byla zajištěna účast družstev FK Bohumín v těchto soutěžích:

 

Muži „A“ Krajský přebor MSKFS – umístění v ročníku 2014/2015 : 15. místo v konečné tabulce.

Muži „B“ Okresní přebor OFS – umístění v ročníku 2014/2015 : 11 místo v konečné tabulce

Dorost KS MSKFS – umístění v ročníku 2014/2015: 7. místo v konečné tabulce.

Starší žáci KS MSKFS – umístění v ročníku 2014/2015 1.místo – postup do KP MSKFS.

Mladší žáci KS MSKFS- umístění v ročníku 2014/2015: 12. místo v konečné tabulce.

Starší přípravka „A“ – OP OFS – nehraje se na výsledky

Starší přípravka „B“ – OP OFS – nehraje se na výsledky

Mladší přípravka „A“ – OP OFS – turnajový způsob

Mladší přípravka „B“ – OP OFS – turnajový způsob

 

Ostatní družstva hrála turnajovým způsobem a reprezentovala stejně jako dříve zmíněné náš klub více jak důstojným způsobem, za což všem patří velký dík. FK Bohumín se zaměřil i na mládež předškolního věku – minipřípravky, které se účastnilo turnajů, a družstvo školičky kde se děti učí základům pohybu s míčem.

Do nového soutěžního ročníku 2015/2016 byly přihlášena tato družstva:

Do MSKFS – A družstvo mužů, dorost, starší žáci a mladší žáci „A“.

Do OFS – B družstvo mužů, družstva-„A“ a „B“ starší a „A“ a „B“mladší přípravky.

Umístění našich týmů po podzimní části soutěžního ročníku 2015/16:

Muži „A“ – KP MSKFS – 7.místo

Muži „B“ – OP OFS – 6.místo

Dorost KS MSKFS – 1.místo

St.žáci – KS MSKFS – 14.místp

Ml.žáci – KS MSKFS – 14.místo

V letošním roce došlo k uspořádání dvoudenního halového turnaje za spoluúčasti FK BOSPOR Bohumín, pod názvem Turnaj mistrů mladších a starších žáků s mezinárodní účastí a turnaj bohumínských škol pod názvem Fotbaláček.

 

 

Závěr

Na závěr mi dovolte poděkovat všem, kteří se na chodu klubu podílejí. Jedná se nejen o členy výboru FK, kteří tuto činnost vykonávají dobrovolně, bez jakýchkoli náhrad, ve svém volném čase na úkor rodiny, přátel a kamarádů, ale také trenéry, rodiče, a v neposlední řadě také zaměstnance společnosti BOSPOR. Myslím si, že se nám společně podařilo vybudovat vcelku stabilní fotbalový klub, s velice kvalitním tréninkovým a materiálním zázemím, s velmi širokou a doufejme, že také do budoucna použitelnou mládežnickou základnou, které se věnují velmi obětaví a profesně zdatní trenéři, podařilo se nám také stabilizovat kádr A mužstva, docílit stavu, kdy 90% hráčů je kmenových a také spjatých s našim klubem nejen zrovna platnou registrací, ale také lidsky a emočně. Do budoucna bych si přál, aby se dařilo získávat nové partnery a sponzory, aby se podařilo mít na každý rok zajištěné financování klubu v takové výši, která by vedení FK nenutilo k velkým škrtům a utahování ne opasků, ale tkaniček.

Děkuji za pozornost.

Schváleno výborem FK Bospor Bohumín

 

                                       Plán činnosti FK BOSPOR Bohumín na r. 2016:

  • Zajistit důstojnou reprezentaci města Bohumín ve všech soutěžních utkáních a turnajích.
  • Provádět hospodárné zajištění sportovní činnosti a údržbu majetku FK BOSPOR Bohumín.
  • Zajistit finanční pokrytí pro sportovní soutěže s účastí FK BOSPOR Bohumín.
  • Nadále s největší péčí budovat a rozvíjet mládežnická družstva tak, aby bylo možné využívat jejich potenciálu také ve vyšších věkových kategoriích.
  • Uspořádat halový turnaj mládežnických týmů pro mladší a starší žáky.
  • Uspořádat turnaj v rámci náboru nových talentů Fotbaláček 2016 (2 kategorie).
  • Zorganizovat benefiční fotbalové utkání k uctění památky zesnulého Pavla Srnička ve spolupráci s MéÚ Bohumín.
  • Aktivně spolupracovat na přejmenování fotbalového areálu FK Bospor Bohumín za parkem na Fotbalový areál Pavla Srnička.
  • Provádět údržbu střediska Vrbice a vyřešit její efektivnější využití.

 

 

 

 

Comments are closed.